Svenskar och sportbilar

Vi vet alla att i Sverige är bilen något fult som helst skall undvikas. Prova exempelvis att parkera din normalstora bil vid en bostad i en medelstor tätort så ser ni vad jag menar. Nu skall jag inte gräva ner mig i den delen av synen på bilen utan mer lite mer vinkling på varför Svenskar ser på bilhobbyn som vi gör och framförallt sportbilar. Jag har jobbat i många läder och tillsammans med många nationaliteter, det man får då en ökad inblick vad som kännetecknar just oss svenskar. Rent generellt är vi demokratiska, praktiska och experter i kollektiv masspsykos 😉 .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Min teori är att anledningen att det är så är rent historisk. Vi är ett litet folk i ett stort land, det gör att man nog skall hålla sig väl med grannen för det är den enda sociala kontakt man har utanför familjen. Likaså behöver man kunna reda sig själv för det finns ingen annan som kan göra det åt dig. Vi måste helt enkelt vara praktiska och ordna vår omgivningen praktiskt för att underlätta vår tillvaro. Tar man sedan steget till att man träffar många fler så är det säkrast att göra lika dant som dem.

Så vad har det med sportbilar att göra? Jo, hela konceptet med sportbil strider mot vår kultur. För det första ses bilen som en ren nyttoprodukt det vill säga ett fordon för transport. Praktiskt, förnuftigt och bra. En sportbil passar då inte in då dess främsta syfte är att känslomässigt berika ägaren och omgivningen. Nu kan vi svenskar det där med självbedrägeri rätt bra (det är bl.a. ruggigt korkat att beställa en ny bil, den köper du för att du VILL, oavsett svepskäl som bränsleförbrukning/säkerhet/garantier) så det där med prestanda kan man se som något förnuftigt. Nu kommer vi till delen med att vi skall göra det alla andra gör. Vi kan med andra ord ha en bil med riktigt bra prestanda men den måste se ut som eller likna den som grannen kör. Därför blir den bilintresserade svensken mer upphetsad av ord som Polestar, M3 och RS6 än 488, Vantage och SLS.

Att avvika från normen med något opraktiskt accepteras helt enkelt inte. Sedan strider det lite mot de demokratiska principerna att ha en bil som inte alla kan ha. Då pratar vi inte bara ekonomiskt utan även praktiska aspekter som att hålla med fler än en bil i familjen. Det finns dock ett undantag och det är att hålla med en historisk bil då det visar att du är händig och praktiskt lagd.

Så där har vi det, det är bättre att köpa båt eller husvagn än en sportbil. De förstnämnda är praktiska fordon för transport på vatten och husrum på vägen, således hög acceptans oavsett prislapp. Vill man absolut ha en sportbil så kan man komma undan med att skaffa en prestandavariant av en vanlig bil utan att komma på kant med normerna. Därför uppskattar jag lite extra att se sportbilar i Sverige 😀 , det vittnar om ägare som som sätter sitt välbefinnande före våra kulturella normer. De sprider även glädje till oss andra som inte har samma har möjlighet att äga dem. Så va inte blyg och visa att du tycker om sportbilar för det vet vi att du gör innerst inne 😉 .

P.S. Tack Peder för inspiration till inlägget 😀  D.S.

Detta inlägg publicerades i Krönika. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svenskar och sportbilar

  1. Pontus skriver:

    Ja det är förjävla märkligt. Trots att det vore billigare å köpa en beg Volvo och Lotus än en ny kittad V70.

    Båtar behöver vi inte ens nämna, huvva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s