Minnesberg Backtävling 2019

Minnesberg backtävling brukar jag tycka är en kul tävling. Den bjuder på intensiv körning och otrolig spänning. Årets upplaga levererade dessvärre inte så mycket körmässigt 😦 . Börjar vi från början så var det lite pill i garaget så där var det ok. Sedan var det det där med däck. Slicks är lite att ta i då det körs kallt och dessutom är det rätt trassligt att byta om. R-däck fick det bli. De som satt på var sådär med bromsplattor men jag hittade ett par där hemma med lite mer mönster. Så det blev en tur till FHRacing som hjälpte mig skifta däcken. Ytterst uppskattat, dessutom passade jag på att få ett slicks bytt. Förutom detta var det inte mycket tankar inför tävlingen. Det är inte mycket man kan göra för att förbereda sig då sträckningen i princip är unik varje år. Eventuellt skulle man kunnat kört en konbana med PCS som träning inför men det fanns det inte utrymme till.

Så man gav sig iväg den soliga dagen på 10 år gamla Michelin Pilot Sport Cup till den lilla byn utanför Svedala. Den vanliga logistiken betas av lagom avslappnat och som avslutning blir det en rekognoseringsrunda upp för backen. Första chikanen verkade läbbig, långsam med tajt utgång men chikanerna i slutet var öppna och fina. Min strategi var att successivt öka takten över dagen. Tidigare tävlingar har jag varit bäst innan lunch för att sedan bli sämre.

Så var det skarpt läge. När jag rullar fram till starten är jag inte helt klar och trasslar med hjälmen. Men jag ser start flaggan viftas vid sidan om bilen och tolkar att det var starten. Lite sent men jag drar iväg. Det blir en del feg gas in i många böjar vilket var väntat första åket. Jag försöker kolla tiden efteråt men den saknas, däremot har jag fått 5 sekunder tidstillägg för en påkörd kon. Säkert rätt men inget jag märkt. Andra åket blir lite bättre med mer gas men fortfarande rum för förbättring. Väl tillbaka med bilen parkerad kan jag fortfarande inte se att några tider registrerats.

Sedan inleds en lång väntan på att en bil skall bärgas. Sedan övergår pausen till lunch och det blev en fin korv med bröd som klubben bjöd oss på (dvs inkluderat i anmälningsavgiften). Trots den långa väntan så var det väldigt trevligt. Mycket snack med klubbkompisarna och dessutom fans det fina bilar att titta på som besökare hade tagit dit. Det var inte hysteriskt varmt som förra året och mycket tid spenderades i skuggan så det var inte så påfrestande.

Tredje åket inträffade då efter lunch. Kort sagt en katastrof. Jag dundrar in i första chikanen och missbedömer inbromsningen monumentalt, låser upp fram och plöjer genom alla konerna känns det som. Några hade jag skonat i utgången och för att slippa göra jobbet svårare för funktionärerna la jag i backen för att kunna köra runt dem. Väl nere igen hittar jag äntligen en registrerad tid på mitt åk. Facit blev farligt nära minuten inklusive straff för 3 nedkörda koner. Vad jag även upptäcker är att tydligen hade första åkets tider restaureras, 0.37,114 var då min absolut bästa tid. Fram till hit var jag rätt uppgiven på att få något representativt resultat över huvud taget. Men det är här det vänder.

Min bästa tid är satt på första åket och dessutom med en riven kon. Kan jag bara köra ett rent åk så borde man kunna hålla sig ifrån sista placering. Fjärde åket kändes riktigt bra, fick en riktigt bra start med bara lite hjulspinn, en helt ok ingång och nerväxling in i första chikanen sedan hade jag bra flyt uppför backen och igenom chikanerna med full gas över mållinjen. Städat åk helt enkelt. Visserligen hade jag kunnat hålla stumt genom de övre chikanerna men nu hade jag ett stint som jag var någorlunda nöjd med 🙂 . förhoppningen var att ha hamnat under 30 sekunder men nu visade det sig att detta var det sista åket för dagen. Det tar en stund innan tiderna kommer men det blir 0:30,705 och vad som ser ut som 6:e plats av 8 startande i Modsport 🙂 .

För första gången på en backtävling känner jag att jag har mycket mer att ge och önskar att det hade varit fler åk. Så viss besvikelse var det över körningen. Men å andra sidan var det en fantastiskt fin dag med mina klubbkompisar. Sedan var prisutdelningen en höjdare, i vanlig ordning är det inte samma ansikten som kliver upp och tar pris som på övriga tävlingar 😀 .

Bilen då, ja den funkar väl.. De där gamla däcken är heller inte helt runda vilket märktes till/från tävlingen. En hel del skak i bilen påminde om att ägna en kväll åt att se över bilen och spänna en och annan bult 😉 . Sen börjar jag sakna nya färska däck…

Detta inlägg publicerades i Racerapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s