Att bli förälder

Nu pratar vi ett riktigt klassiskt ämne för en blogg 🙂 . Men bara lugn, det blir inte några beskrivningar på avföring eller recensioner på latte. Tänkte mest reflektera vad som händer när man går från 2 till 3 i hushållet och implikationerna på ett bilintresse. Ni som gjort resan kommer säkert nicka igenkännande och ni som inte har, kanske får en liten inblick. När vi var två i hushållet var det inte mycket större skillnad än om man var 1. Det vill säga tid som lades på hushållssysslor i förhållande till tid som kunde spenderas på rent nöjen så som motorsport. Energi som lades för att stödja bägge var välinvesterad då det kom tillbaka i andra former. Det är klart att livet blir effektivare om man är 2 i ett hushåll. Den tiden som tjänas in äts upp av aktiviteter som kommer av att man är 2. Så disponibel tid för rent nöje blir ungefär densamma som om man är själv. På det stora hela är en grov uppskattning är att om 1 person krävs för att hålla igång 1 person så är nog förhållandet 1 person för att hålla igång 2.

Så blir man 3. Nu skulle man kunna extrapolera och få fram att det krävs 1 person för att hålla igång 3. Men det stämmer tyvärr inte. I fallet med 2 personer bygger på att båda bidrar för att det skall bli effektivt. Med barn får man en enhet som inte bidrar. Därför kan man inte räkna med synergieffekter speciellt om det är ytterligare moment som påförs (läs blöjbyten och helt andra matrutiner tex.). Redan här ligger man kanske på faktor 1,5 till 3. Sedan tillkommer det en aktivitetsfaktor  på ett barn. Detta innebär att person 3 behöver full uppmärksamhet av person 2 när person 1 gör något för alla. Person 2 är med andra ord en exkluderad enhet och saker som skulle kunna göras parallellt måste nu göras i sekvens. Denna effekt gör att vi nu kan räkna på att 2 personer behövs för att stötta 3. Utöver detta kan man lägga till högre frekvens i sjukdomar och sömnstörningar.

Så lite med bakgrund av detta så kan man förstå att det finns frånfall i racing just när familjen utökas. Tid för rent nöje decimeras i princip. Nu kommer det 😉 detta är inget gnäll. Stora anledningen att jag skriver detta var att innan jag fick min son var det ingen som förklarade vad det var som tog sån tid bara att med barn försvinner all tid. Nu när jag vet så kan man ju skriva ett inlägg om det 😉 . Jag är oerhört nöjd med mitt liv och det finns faktiskt tid, visserligen svårfunnen och inte i samma rikliga mängder, men den finns 😉 .

Detta inlägg publicerades i Krönika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s