Wheel Arch Louvres heter det ju

Hur söker man på något som är svårt att förklara? Jag har inte riktigt fått kläm på sökmotorer som man skall använda dem då jag fortfarande använder korta sökord. Nu är det så att jag diggar sånadär luftutsläpp som man hittar ovanpå skärmarna speciellt på räserbilar. När jag satt och ville ha fatt i mer info var det till en början stört omöjligt att få Google att leda mig rätt. Men så hittade jag begreppet Wheel Arch Louvres 😀 och kunde nörda in mig på konceptet. Nu i efterhand så är benämningen ganska uppenbar.

991 GT3 RS utsläpp skall enigt uppgift generera ett par hundra kg downforce

Hela idén handlar om att luftrörelser runt hjulet genererar en form av övertryck i hjulhuset. Man kan faktiskt se effekterna av detta på motorväg i blött väglag, oftast visar det sig på framhjul där det pressas ut vatten runt övre delen av däcket och skärmkant. Tydligen inverkar detta negativt på aerodynamik, framförallt luftmotståndet. Genom att evakuera detta från hjulhuset skall man få bättre aero. Just ovanför och bakom hjulen brukar det vara lågtryckzoner så kontentan av att släppa ut luften där ger mindre motstånd och mer downforce. Det är teorin i.a.f. Det är heller ingen ny ide, 935 eller 930 slantnose från 80 talet är ett par exempel där det används.

Själv tycker jag det är fränt. Det estetiska är ju viktigt så då fick jag plocka fram mina stylingkunskaper som jag tillskansade mig på -90 talet 😉 . På den tiden plockade man karosselement från andra bilar för att få en egen look och det var allt från spoilers, dörrhantag, backspeglar och luftintag/utsläpp. En snabb titt på framskärmarna på Porschen fick mig att tänka på ett par bekanta luftutsläpp, motorhuven på Ford Fiesta Turbo RS. Liknar lite hålfotsinlägg och har rätt dimension för att passa 944:an. Hittade ett par på ebay, nytillverkade i ABS plast och kostnaden var så löjlig att det inte var lönt att tänka på att tillverka något annat själv (kom t.o.m. med en pappersmall för att ta upp hålet).

Så nu när jag behöver lacka om ena framskärmen så kunde jag lika gärna såga i dem. Så igår tog jag upp lite hål och passade in scoopen. Har gjort dem en aningen offset för att på nått sätt minska smutsstänk. Det kommer det bli i alla fall men man kan försöka minska det. Sedan blir det nog ett nät på undersidan. Verkar bli bra det här..

Det här inlägget postades i Mek. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s