Framtiden – det blir nog kul

img_20160702_133852.jpg

Jag läser en del klassisk science fiction litteratur och det är otroligt hur man för mer än ett halvt sekel såg på framtiden. I motorpress kan man läsa om elbilar och autonoma fordon som kommer föra in bilismen i en ny era. Många bilentusiaster ser detta som ett hot mot det man värdesätter, att köra en bil själv och få njuta av gången i en fin förbränningsmotor. Jag är inte så orolig faktiskt. Kan tänka mig att prenumerera på ett fordon som tar mig dit jag vill utan att jag behöver engagera mig och går den på el är det också helt ok. Man kan kanske argumentera att det är svårt för biltillverkare att utveckla tillräckligt bra bilar. De finns de som lyckats så det är upp till andra att skärpa sig, kan man inte erbjuda bra produkter till kunder så har man en kass affärsmodell och bör lägga ner verksamheten. Sedan hade det varit trivsammare att vistas i trafiken utan psykiskt instabila, labila, ointresserade, inkompetenta och allmänt dåliga förare bakom rattarna. Så varför inte låta datorer ta hand om våra transporter. Nu kanske ni undrar jag slagit huvudet onödigt hårt. Nejdå, jag syftar på daglig nyttokörning som att åka och veckohandla eller bara åka över och hälsa på kompisar (där man måste tacka nej till en god öl för att ha samvete att ta sig hem). Pratar vi nöjeskörning så vill jag fortfarande ha utmaningen att köra själv likaså vill jag ha en riktigt fin förbränningsmotor i upplevelsen. Men hur går detta ihop i framtiden? Jo, det förstår ni, har jag klurat på 😀 .

Till att börja med skall man ha klart för sig skillnaden mellan nytta och nöje. Som jag skrivit innan så har vi i detta land svårt med det 😉 . Så låt mig måla en bild med två exempel, häst och båt. Förr i världen var hästen väldigt viktig för livskvaliteten, den var transportmedel och kunde även utföra arbete. Vi har mycket att tacka hästen för rent historiskt men idag är den inte lika viktig. Båt är något som förr i tiden var ett viktigt transportmedel i många regioner och en förutsättning för att kunna få mat. Idag är båten nästan uteslutande av vikt för kommersiella intressen. Som ni säkert vet så finns det många som ägnar sig åt hästar och båtar. Det är ganska betydande mängder tid och kapital som spenderas på dessa områden. Lite märkligt då det egentligen inte behövs. Det är just där vi landar, man gör det för att det är KUL! Poängen är att det är så betydande att det helt enkelt inte kan ignoreras. Med andra ord är jag fullt övertygad om att entusiastbilar kommer att leva vidare i framtiden för att det finns tillräckligt många som tycker det är kul 😀 .

img_20161010_180542.jpg

Så hur ser jag framtiden? Kloka bilfabrikanterna kommer fasa ut förbränningsmotorer ur nyttofordonsortimentet. Det är det som har de största volymerna. Legala miljökrav blir tuffare så det blir helt enkelt inte lönt att storskaligt utveckla för fossila bränslen. Med färre bilar som säljs och används med förbränningsmotorer så säljs det mindre bränsle och med minskade volymer kommer bränslet bli dyrare. Så övergången ser jag som en relativt snabb process. Autonoma bilar är nog trögare då det en del juridiska frågetecken som bör redas ut. Men det är bara en tidsfråga innan en smart entreprenör köper ett taxibolag och en hyrbilsfirma, skapar en tjänst där man beställa transporter beroende av behov. Med olika prislappar på tjänsten kan man ha en egen premium bil som underhålls när den inte används, eller en budget variant där man får tillgång till en bil man delar med andra beroende på tillgänglighet. Brukaren behöver inte ens ha körkort eller behöva bry sig om var den skall parkeras, den finns när den behövs.

Dock kommer det fortfarande finnas biltillverkare som kommer skapa bilar för entusiaster. Med kluriga tolkningar kan man med småskalig produktion inom miljölagarna. Det som oroar i det scenariot är att dessa produkter kommer bli dyrare 😦 . Likaså kommer äldre, roliga bilar bli mer eftertraktade. Att det blir dyrare att tanka ser jag som ett mindre problem då det är fråga om nöjeskörning. Det positiva blir trafikmiljön då det bli bara de som är intresserade som kommer bemöda sig att skaffa en vanlig bil, som kör. Samma sak är att de som kör själv verkligen är intresserade av att framföra den. I mina ögon är det en behagligare tanke jämfört med hur det är idag. Så liksom de som vill njuta av att ta sig fram i naturen på en hästrygg eller ta sig fram på det blå med vinden som motor så kommer det finnas de som kommer njuta av motorsång bakom ratten på en bil  😉 . Så det blir nog bra det här:

Detta inlägg publicerades i Krönika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s