Olika typer – drömteamet

Efter alla mina år med otaliga möten med andra bilentusiaster går det inte blunda för att det finns olika drag och man kan faktiskt kategorisera folk i kategorier. I dagens debattklimat kanske man riskerar att bli kallad för det mest missbrukade ordet i det svenska språket när man ventilerar dessa tankar. Hur som helst, liksom mycket annat så är det sällan man stöter på någon som bara tillhör en kategori, de flesta individer har lite stänk av de andra kategorierna, mer eller mindre. Ni som rör er i bilentusiastkretsar känner säkert igen detta och kommer säkert le en anings igenkännande 😉 . Så hur lyder mina kategorier, jo såhär:

mek1203-024

Chauffören

Ja, vad tror ni, det är den som ligger mig närmast. Som namnet antyder är det bilentusiasterna som trivs bäst av att framföra bilen. Vad som körs är underordnat likaså om man ens äger bilen som körs. Att skruva bil är heller inte så viktigt. Om det krävs för att få köra så får man offra sig. För en chaufför så blir valet enkelt mellan att köra Volvo V70 på ringen eller ha en Porsche GT3 i garaget. Japp, ringen here-we-go!

Samlaren

Denna kategori prioriterar ägande och framförallt vad som ägs. Det är frågan om Rätt bil men det sträcker sig även till utrustning. Vad man däremot skall ha grejerna till, är inte så noga. Visst samlare kan vara sådana som använder bilen som investeringsobjekt men inte nödvändigtvis. Även obskyra modeller kan vara av intresse och även utrustning, d.v.s prylnörderi. Samlaren är den man träffar på körevent som står parkerad vid sidan av med välputsad bil.

Byggaren

Här kommer vi in på en kategori entusiaster som i många fall antagligen inte vet om att de tillhör kategorin. Bilhobbyn är så starkt förknippad med mekaniskt kunnande och en genväg till att ha råd till mer är att kunna göra saker själv. Därför kan den första intentionen vara att fixa till något för att använda och visa upp, men oftast slutar det med att objektet stannar i garaget år efter år. En typisk byggare säljer sitt projekt när det är körklart och i regel utan att ha använt det något nämnvärt.

Drömmaren

Det är inte lönt att ha något om det inte är det värsta som finns att uppbringa, kan jag får höra ibland. Brukar kläckas ut ur individer som inte har eller haft något alls. Men det finns även de som helt enkelt inte har möjlighet som i princip av tvång får nöja sig med att inte ha någon kul bil. Oavsett förutsättningar brukar drömmare besitta oerhörd fackkunskap och dessutom brukar de vara flitiga på att besöka evenemang.

sofiero2010-063

Vissa skulle antagligen vilja ha en kategori putsare men jag tycker det faller lite under de andra kategorierna. Kan ju med en gång säga att jag har en släng av alla kategorier, jag har bilen främst för att köra, men det är kul att ha den och att skruva på den. Man hade nog kunnat göra och ha mer men jag är inte beredd att göra det som krävs. Så vad har detta med saker att skaffa? Skulle jag haft denna kunskap som ung hade jag haft förutsättningar att skapa underverk genom att bilda ett drömteam. Hela målsättningen hade varit för att själv få agera chaufför. Jag hade slagit ihop mig med en Samlare som hade kunnat bidra med någon trevlig bil med bra utrustning, en Byggare som hade haft energin att underhålla och förvalta tekniken. En Drömmare hade också varit behövd i teamet, en som har koll helt enkelt.

20160702_130900

Som ni ser så är det busenkelt. Idag försöker jag ensam dra runt min egen racing. Så mycket lättare det hade varit med ytterligare 3 resurser. Jag hade utan att tveka kunnat bistå med däck, soppa, service, anmälningsavgifter, bromsar och andra slitdetaljer bara för att få köra. Men jag gissar att jag gått i fällan som många andra, egot som chaufför har tagit över. Det är klart man skall köra egen bil, den mekar man med så man vet att det blir bra och resten är väl inte så svårt så det kan man göra själv…

P.S. Man kanske skulle ha gjort ett sånt där onlinequiz  för att se vilken kategori man är 😉 ? Det får kanske bli en annan dag.. D.S.

Det här inlägget postades i Krönika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s