Gatbil vs Banbil

ljtrack
Ha, nu har man ett tillfälle att kika på frågan. Samma förare och samma bana med skoningslösa loggfiler för att jämföra olika bilar. Ja, ok inte samma dag och några justeringar i sträckningen men fortfarande, härligt tillfälle att jämföra. Så vad har vi: 2016 med en BMW 320 Touring -04, 1510kg/170hk helt original och rullandes på vanliga gatdäck. Sedan grävde jag fram en fil från förra körningen 2014. Då körde jag Porsche 944 -84 1200gk/163hk, fullt uppgraderad hjulupphängning och klistriga R-däck. BMW är i graferna representerad med Blå linjer och Porschen Röda. Redan varvtiderna säger att Porschen är snabbare med 1:06,74 mot 1:12,23 men den äger sönder BMWn nästa överallt när man kollar graferna. Men det var kanske inte så överraskande, visserligen ger den klart en fingervisning till oinsatta hur mycket snabbare en banpreppad bil är mot en helt vanlig svenssonbil 😉 . Men det finns lite annat kul att utläsa från graferna..
ljspeed

Jag gillar verkligen G-grafen i sidled, BMWn håller i upp till ungefär 0,9 G vilket är bra. Porschen generar 1,2 på samma ställe. Det är detta som är den klart största skillnaden mellan bilarna, något jag redan visste men kul att se i logg.

Först trodde jag inte att det skulle vara så stor skillnad i acc mellan bilarna. Visst kombin är sådär 300kg tyngre men har några hästar mer. Visserligen spelar utväxlingen viss roll men nog tusan övertrumfar vikt effekt.

Bromsarna på BMW kändes bra och där fick jag känslan att jag antingen inte utnyttjar bromsarna eller så är de nästan i klenaste laget på Porschen. Men det finns hopp då jag bevisligen  genererat mer retardation med Porschen på några ställen. Men det är fortfarande intressant och en fingervisning om att det finns utrymme för förbättring i bromsteknik med räsern.

Slutligen finns det en annan faktor som jag gissar kan utläsas av graferna, skillnaderna mellan en bil man skall ta på tjänsteresa efter helgen och en bil som man bara kan skicka upp på pallbockar och låta stå om det skull knipa. Svaret tror jag inte vi kommer få reda på 😉 . Gud vad jag gillar min PerformanceBox 😛

Detta inlägg publicerades i Racerapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s