Gillar inte samlarbilar

I somras var jag och hjälpte till på SSM i vanlig ordning. Otroligt arrangemang med mycket intryck. Även om jag varit på plats i många år kan förundras jag fortfarande. En klubbkompis började prata värde på bilar och menade att min bil borde öka extra eftersom den börjar få en hel del känd historia. Det tillsammans med att man omges av historiska bilar fick mig och tänka på investeringshysterin som börjar tillta. Jag är en av dem som inte gillar det, låt mig förklara…

classic

Jag brukar hävda att jag är barn av 80-talet, det är under den tidsperioden jag får min referens till verkligheten d.v.s. världsbild, intresse, mode och musik, sätts här för mig. Under denna eran spekuleras det i bilar som komplement till aktier, och man kunde t.o.m beställa en bil och sälja kontraktet för mer än bilens värde innan den ens var tillverkad. Alla vet vi att den bubblan sprack och det visar att en sådan inställning inte håller i längden.

Roten till mitt ogillande är hur jag ser på bilen. En bil är ett fortskaffningsmedel, den är framtagen, utvecklad och producerad för att ta personer från ett ställe till ett annat. När en bil ses som ett investeringsobjekt så tenderar synen ändras och skick brukar premieras. Vi vet alla om man använder en bil så kan den få stenskott, en fläck på klädseln och fler mil på mätaren. Just detta tenderar att sänka värdet på bilen och för att förhindra värdeminskning så är det säkrast att inte använda den. Samma sak gäller om man vill modifiera sin bil. För mig är det ganska naturligt att en bil skall ha minst en säkerhetsbåge inmonterad 😉 . Detta är en typ av ingrepp som tenderar att också sänka värdet på en samlarbil. Man kan givetvis ägna sig åt fåneriet att ”göra modifieringar som går att återställas” men mig veterligen finns det ingen bil som hittills blivit ”återställd”.

Där har vi pudelns kärna, att ha en bil för att inte användas ser jag som barockt 😦 . Däremot har jag största respekt och beundran för de som har exklusiva bilar som använder dem 😀 . Samma sak ger ägarna bilen sin historia genom brukande och personliga prägel 🙂 .

Men allt är inte av ondo. Det är kul att se att bilar faktiskt har ett värde och något att spara för eftervärlden. Även att det finns ett erkännande att bilintresset är ok i samhället.  Att få en slant för bilen den dagen man säljer den är inte fel det heller. Men som sagt, bilar skall användas!

Detta inlägg publicerades i Krönika. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gillar inte samlarbilar

  1. Simon Ivancev skriver:

    Helt rätt Eddie. Även motorcyklar ska användas! Full gas gäller! Trillar man så har man på bana har man ju pressat vad det gick.
    Puts är bra med måtta.
    Använd maskinerna för bövelen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s