Loggutvärdering

20150828_200318

Jag gillar som bekant att logga. Till ringenresan hade jag laddat hem Racechrono till min Samsung Galaxy Alpha. När android telefonerna började komma på allvar kände jag mig lite dum. Jag hade köpt en svindyr PerformanceBox och nu visade sig att man med en telefon bara behöver ladda hem en app så får man samma funktionalitet. Jag har med en dåres envishet använt min PB när jag kört Porsche och mycket har loggats med den. Mycket glädje har den skänkt genom åren 😉 . Men till Ringenresan så tänkte jag prova att logga med telefon just för att det verkade så smidigt. Det fungerade bra och appen har allt jag är van vid. Som laptimer är den klockren och man kan se loggar direkt i luren. Men jag blev lite förvånad att se att jag lyckats klämma ut 2.4 g ur BMWn med hala gatdäck. Det mesta jag lyckats få ur porsche är 1.6 då på varma r-däck. Så filen fick laddas upp i cirquit tools för att undersökas.

plot

Röd: BMW Ringen och till synes med otroliga g-krafter i kurvorna.., Blå: Porsche Knutstorp 

Nu blev det lite tydligare. Nu fick jag se vilka begränsningar en telefon har. Till att börja med blir gps plotting och hastighetsgraf ganska hackiga. Det kan tillskrivas den låga uppdateringsfrekvensen tydligen 1 hz. Det blir m.a.o. svårt att jämföra spårval. Visserligen kan detta avhjälpas med en gps puck med högre frekvens. Sedan kollade jag på g plotting och hur grafen ser ut. Plottingen verkade vara helt koko, speciellt när man jämför med PB info. Grafen visar nog bekymret. Signalen har lite av ett digitalt utseende och antagligen interpoleras relaterad data. Här kan man utläsa att man ligger i mer rimliga 0.6 g.

graf

Röd: BMW med Androidlogg, Blå: Porsche med PerformanceBoxlogg

Det är ungefär här jag inte längre känner mig dum att ha spenderat dyra pengar på en dedikerad logg grunka. Nu vill jag poängtera att det är inte är appen det är fel på. Den är snarate riktigt bra. Däremot är det hårdvaran som har begränsningar. Det finns extern hårdvara att komplettera med om man vill. Något som jag kan tänka mig kan funka riktigt bra är om man filmar, dock är det inget jag provat. Jag tror valet av logg metod bottnar i vilket synsätt man har. Ser man telefonen som något som inte kostar eftersom man redan har den och alltid använder den så kan det kännas smidigare. Jag är själv lite mer gammaldags där jag tycker att det är smidigare att bara slå på tändningen på bilen för att få igång loggningen. Som summering så är telfonloggning en fantastiskt bra sätt att komma igång som jag verkligen rekommenderar. Vill man ta steget vidare för bättre nogrannhet är jag kluven då jag föredrar min allt-ett-grunka 😉 .

Detta inlägg publicerades i Krönika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s