Förväntningar inför Ringen

[Nö-bög-ring] som de säger i BBC Top Gear, kan det vara något? Alla som har ett uns av bilintresse har viss kunskap om banan. Om inte här är en kort summering:

Nürburgring färdigställdes 1927 som ett sysselsättningsprojekt och banan var ämnad för internationella motorsport tävlingar. Efter 1976 bedömdes banan vara ”för farlig” och Formel 1 skulle aldrig mer köras där. Banan har byggts om genom årens lopp och har bland annat fått en ”ny” säkrare GP slinga. Den ursprungliga Nordslingan är ganska intakt och används flitigt . Det körs fortfarande tävlingar där, biltillverkare använder banan för testning och är i övrigt öppen för allmänheten. Den är idag 20,8 km lång, har 73 kurvor och en höjdskillnad på ca 300m.

Jag fick upp ögonen för banan för sådär 20 år sedan. Det var framförallt en artikel i tidskriften Automobil som fick mig att fatta att detta ställe är något speciellt. Detta var en tid då YouTube och bilforum inte fanns. Vill minnas att Peter Sundfelt var där med Motorjournalen, det var ett avsnitt som gick varmt i VHS spelaren 😉 . Har sedan dess läst otaliga skildringar (oftast finurligt döpta till ”Sagan om Ringen”) och sett lika många filmklipp. Dessutom har jag genom åren kört banan virtuellt i olika spel. Jag lovade mig själv att köra där på riktigt innan jag fyllt 30 men jag halkade in på racing så den ursprungliga aktiviteten blev inte lika prioriterad. Kan säga att jag har fått åtskilliga erbjudanden att följa med och nu känner jag mig som en gymnasiegrabb ”som inte har gjort DET” 😉 .

Så nu när det skall bli av vad tror jag? För det första får jag inte numren i skallen, banan är helt enkelt ofattbar. Visst bilspel ger en hint men när man ställer det i relation till mina upplevelser på verkliga banor blir det svårare att greppa. Som dopamin-junkie så är det en fantastisk utmaning men jag har kapitulerat innan jag kommer dit. Det blir inga rekordförsök och jag tror inte ”hornen kommer växa ut”, det är helt enkelt inte lönt. Men perfektionisten inom mig kommer nog vilja prova fler varv för att få till spåret. Många har vittnat om att detta är det absolut bästa man kan göra, en del parkerar sina bilar där nere och vissa har tatuerat in slingan på vald kroppsdel. Likaså skall hela området var uppbyggd runt motorsport-turism och vara sevärt bara av den anledningen. Nu undrar jag givetvis vad som kan vara så lockande? Å andra sidan har jag hört en hel del oroväckande saker om turistkörningen. En farlig blandning av fordon, nära till räckena och allvarliga olyckor är något som gör mig lite tveksam. Skräckscenariot är att bli påkörd av en betydligt snabbare fordon. Jag hoppas inte det utan min approach är mer att köra en kurvig landsväg i lagom takt. Och så får jag helt enkelt se vad uppståndelsen är om 😉 .

Detta inlägg publicerades i Ringen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förväntningar inför Ringen

  1. Joakim Lundström skriver:

    Jag har sagt det innan och säger det igen. Leg ente me den 🐐

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s